söndag 10 februari 2013

Global privat skuldsättning

Hittade en intressant artikel i Metro som listar de tio mest skuldsatta hushållen i världen. Sverige hamnar på plats åtta medan våra skandinaviska grannländer har intagit både andra och första plats. Värst i ligan är Danmark där den privata skuldsättningen uppgår till hela 780000 kr per hushåll. [Metro]

Merparten av dessa lån har förhoppningsvis använts till att köpa bostäder och inte till att finansiera familjens Thailandsresor. Frågan är hur länge denna lånefest kan driva upp bostadspriserna och i slutändan ländernas ekonomier.

Personligen bor jag på Sveriges framsida (dvs Göteborg) i en hyresrätt som jag dessvärre inte kan bo kvar i längre än två månader. Att köpa en bostad finner jag högst ointressant då jag tror att bostadspriserna ligger på en orimligt hög nivå.

Boverket skriver i en rapport från februari 2011:
"Bostadspriserna är idag lägre i flera länder än innan finanskrisen. Irland står för den största prisminskningen i reala termer. Sedan toppåret 2006 har priserna i Irland sjunkit med 35 procent. Andra länder med stora prisfall är USA, Danmark, Storbritannien och Spanien. I dessa länder är priserna idag 20 till 30 procent lägre än tidigare högsta nivåer 2006 och 2007. Mindre prisfall på mellan 5 och 10 procent kan noteras i Frankrike och Nederländerna. Med undantag för Danmark är priserna i övriga Norden dock högre idag än innan krisen. I Finland och Norge endast marginellt högre men i Sverige är priset på ett eget hem idag drygt 10 procent högre än under 2006 och 2007. Faktum är att om vi ser till årsgenomsnitt så föll aldrig priserna i Sverige trots nedgången under slutet av 2008 när den finansiella krisen var som djupast. I Finland och Norge föll priserna med några procent mellan 2007 och 2009." [Boverket]

Var är det som säger att bostadspriserna inte skulle kunna dala i Sverige? Varför har bostadspriserna bara gått ned i Danmark men inte i Sverige eller Norge?

Samt ett par index:
Historisk utveckling för OMX Stockholm 30 (cirka 15 år).
Historisk utveckling för OMX Copenhagen 20 (cirka 15 år).
Köpenhamnsbörsen verkar vara påväg mot all-time high medan Stockholmsbörsen fortfarande har en konvergerande tendens. Är det den höga skuldbördan i Danmark som driver upp den danska börsen? Hur länge kan en ekonomi leva på ökad tillgång av inhemsk valuta och hur hårt blir fallet när bostadspriserna faller och kapitalinjektionen avtar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar